Vanliga misstag

Här på trädgårdsbelysning.com hittar du tips på hur du kan exponera din trädgård med trädgårdsbelysning, men nu tänkte vi istället titta på tre vanliga misstag du bör undvika när du sätter upp den.

Fin armatur, fel belysning

Om man hittar en ovanligt snygg trädgårdsbelysning är det lätt att man köper den utan att tänka sig för, utan att fundera på om den egentligen funkar bäst för ditt syfte. Visst är det viktigt att armaturerna ser bra ut, men det viktigaste är ändå att man får den effekt man vill uppnå.

Fel färgtemperatur

Det är lätt att man glömmer att titta på vilken färgtemperatur trädgårdslamporna har. Färgtemperaturen är nästan lika viktig som ljusstyrkan eftersom det är temperaturen som avgör hur ljuset i din trädgård kommer att se ut i mörkret.

En färgtemperatur under 3500 K ger ett varmvitt/gulaktigt ljus och passar oftast bäst för trädgårdsbelysning. Vitt neutralt ljus på 3500 – 5500 K känns ofta för hårt och kallt i en trädgård, för att inte tala om ljus över 5500 kr som ger en blåaktig ton. Nej, en trädgård ska ha ett varmt ljus för att din trädgård ska få den rätta känslan, i alla fall ditt grundljus. Exponering av poolen och andra hårda objekt i trädgården kan möjligtvis exponeras med ett kallare ljus.

Överbelysning

Det är lätt att man går över styr när man köper trädgårdsbelysning och till slut belyser nästan varenda plätt i trädgården. Det ser faktiskt inte alls bra ut. Se till att balansera belysningen så att vissa ytor blir mörkare och andra ljusare, det bidrar till harmoni och mer dynamik. Använd starkare lampor på vissa ställen och svagare på andra, och lämna vissa områden ifred.

I Arkiv