Välj rätt ljusstyrka och temperatur

Det är inte bara vilken sorts trädgårdsbelysning du köper och var du placerar den som påverkar intrycket av din trädgård, ljusstyrkan och färgtemperaturen är minst lika viktig. Det är därför trädgårdsbelysning.com har gjort den här lilla guiden.

Ljussättning & ljusstyrka

  • Undvik överlag för starkt ljus. Hög ljusstyrka gör att den lummiga trädgården ser hård ut och att den vackra kontrasten mellan skugga/mörker och mjukt upplysta områden försvinner.
  • Lys inte upp för stora delar av din trädgård. Det är inte meningen att det ska se ut som en upplyst arena i mörkret, det är mycket vackrare att lämna vissa områden mörka, andra i dunkelt ljus och några områden som är relativt ljusa.
  • Välj ett lågt Lumenantal för grönska och ett något högre för hårda föremål som till exempel poolområden och fågelbad.

Välja rätt färgtemperatur

Färgtemperaturen påverkar i allra högsta grad intrycket av din trädgård. Måttet på färgtemperatur brukar mätas i Kelvin och kelvinskalan brukar börja på 1000 och sluta på 10 000 k. Den lägsta färgtemperaturen är röd, sedan övergår den sakta till gult, neutralt och till sist blått i olika nyanser. Låga temperaturer ger ett mjukt ljus och höga ger ett kallare och hårdare ljus. Inomhus, till exempel, har vi oftast en ganska låg färgtemperatur vilket gör att ljuset ser gulaktigt ut.

  • För den största delen av trädgården bör du välja en färgtemperatur runt 3500 k som ger ett varmvitt ljus, det gör att grönskan ser mjuk och lummig ut.
  • Vid hårda föremål och områden funkar också 3500 k bra, men här kan du dra upp temperaturen till 4000 eller 5000 k om du vill eftersom hårda föremål kan tjäna på att belysas med ett vitt neutralt ljus. Det här är naturligtvis en smaksak, det finns många som vill att poolområdet ska belysas både med en låg ljusstyrka och ett varmare ljus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

I Arkiv