Elsäkerhet utomhus

När du ska sätta upp trädgårdsbelysning bör du vara mycket noga med elsäkerheten eftersom det ofta är fuktigt och blött ute, och som du vet funkar inte el och vatten speciellt bra ihop. Därför ska du nu få några fina tips på vad du bör tänka på när du ska köpa trädgårdsbelysning med tanke på elsäkerheten.

  • Välj en IP-klass som är 44 eller högre. Den först siffran visar hur tålig belysningen är och 4 är ett minimumkrav när det gäller trädgårdsbelysning eftersom den utsätts för större påfrestningar än vad inomhusbelysning gör. Den andra siffran visar hur mycket fukt och vatten belysningen klarar av utan att skadas och siffran 4 visar att belysningen klarar av strilande vatten, det vill säga regn. Om du har trädgårdbelysning som riskerar att översvämmas av vatten bör du se till att den andra siffran i IP-klassnumret är 8 eftersom det visar att belysningen kan sänkas i vatten.
  • Se till att trädgårdsbelysningen är CE-märkt eftersom det visar att den uppfyller de svenska kraven på elsäkerhet. Om du funderar på att köpa en belysning som har en annan märkning bör du kolla upp att den också uppfyller de svenska säkerhetskraven.
  • Köp skarvsladdar och förgreningsuttag som är gjorda för utomhusbruk eftersom vanliga skarvsladdar inte tål väta.
  • Skaffa en jordfelsströmbrytare som slår av strömmen om din trädgårdsbelysning skulle bli strömförande eller kortslutas. Det här är mycket viktigt för annars kan någon skada sig eller så kan det börja brinna.

Vid koppling av sladdar som leder starkström bör du anlita en elektriker som fixar det här åt dig eftersom privatpersoner inte får hantera starkström. Vi på trädgårdsbelysning.com rekommenderar inte att du håller på med starkström själv om du inte är en certifierad elektriker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

I Arkiv