Led belysning

Oavsett vad du köper för trädgårdsbelysning kan du nästan alltid använda LED lampor som ljuskälla istället för glödlampor, vanliga spotlights, halogenlampor och andra energikrävande ljuskällor. Det är i regel lika enkelt att byta till LED lampor på sin trädgårdsbelysning som det är att byta till LED lampor inomhus. Det finns flera anledningar till att du så långt som möjligt bör använda dig av LED belysning istället för av andra lampor, och nu ska vi titta på dessa anledningar.

LED belysning drar mycket mindre el

En glödlampa med samma ljusstyrka som en LED lampa drar tio gånger mer ström än en LED lampa, (vilket innebär att 10 LED lampor inte drar mer ström än en enda glödlampa), men även lågenergilampa drar dubbelt så mycket el som en LED lampa. Du sparar alltså en massa pengar på att använda LED belysning som trädgårdsbelysning, inte minst om du satsat hårt på att belysa din trädgård.

Längre livlängd

En LED lampa håller 25 – 50 gånger längre än en glödlampa och två, tre gånger längre än en lågenergilampa och betydligt längre än en vanlig spotlight. Det här gör att du sparar pengar men också tid och besvär eftersom du då slipper byta ut dina ljuskällor alltför ofta. Om du har massor av ljuskällor i din trädgård är LED belysning det enda vettiga alternativet, för annars kommer det nästan alltid vara någon lampa som går sönder vilket är grymt irriterande.

Miljövänligare

Det finns tre skäl till att LED belysning är ett mycket miljövänligt alternativ. Den låga elförbrukningen, den långa livslängden och att själva lampan varken innehåller kvicksilver, som vissa lågenergilampor gör, eller bly som finns i alla glödlampor. Och en lägre energiförbrukning gynnar såklart miljön liksom en lång livslängd eftersom det ger mindre avfall vilket i sin tur ger en bättre miljö.

I Arkiv