Så belyser du fasaden

När man talar om fasadbelysning brukar man syfta på såväl belysning som lyser upp själva fasaden som på entrébelysning. Oavsett vilken fasadbelysning du köper fyller den flera funktioner: den ger ett stämningsfullt intryck, den gör att du ser bättre i mörkret och den gör att inbrottstjuvarna drar sig för att smyga runt ditt hus.

Fasadbelysning vid entrén

Vid entrén brukar det vara vanligast att man sätter upp en snygg lykta intill dörren. Det finns massor av olika entrébelysningar i olika stilar att välja på, så det finns garanterat någon belysning som faller dig i smaken. Helst bör ljuset vid dörren inte vara alltför starkt för det ger inget vidare intryck, oavsett hur snygg din dörr är, men det måste ändå vara starkt nog för att du ska kunna hitta låset i mörkret och inte riskerar att snubbla på trappsteget utanför ytterdörren.

Ett tips: placera gärna en snygg lykta även utanför dörren till baksidan.

Belysning för fasaden

De flesta hus har någon form av fasadbelysning vid entrén men det är inte riktigt lika vanligt att man belyser själva fasaden, och det är lite synd tycker vi på trädgårdsbelysning.com. En välplacerad fasadbelysning efter välskötta husväggar ger din fasad ett helt nytt liv i skymningen och sent på kvällen. Det skapar stämning och gör att ditt hus ser lyxigare ut än vad det egentligen är. Nu ska vi därför ge dig några tips på vilken fasadbelysning du kan använda dig av.

  • Dubbelriktad fasadbelysning. Sådan fasadbelysning sprider ljus både uppåt och nedåt och kan med fördel placeras en liten bit ovanför mitten på fasaden. Det finns även liknande utebelysning som bara har det funktionella ljuset riktat åt ena hållen men som har ett litet genomsläpp av ljus åt andra hållet, det brukar bli riktigt snyggt.
  • Spotlights underifrån. Man kan även skapa en riktigt snygg effekt genom att placera spotlights nedanför husfasaden och rikta ljuset uppåt.
  • Downlights i takfoten. Att placera downlights efter takfoten är ett utmärkt sätt att försiktigt lysa upp hela fasaden. Om du väljer det här alternativet bör du använda LED lampor eftersom de drar mycket mindre ström.
I Arkiv