Tips på utomhusbelysning

Vad vill du exponera?

När du ska köpa utomhusbelysning till din trädgård ska du inte i första hand tänka på vilka lampor du ska ha, du ska tänka på ljuset. Titta på din trädgård i skymningen och fundera på vilka områden du skulle vilja lysa upp. Det kan vara någon fin blomrabatt, ett vackert träd, en buske eller någon fin trädgårdsprydnad.

Tänk också på det omgivande ljuset. Om du funderar på att använda trädgårdsbelysning på din framsida finns det förmodligen stora lyktstolpar på gatan som sprider hårt ljus och då måste du tänka på hur din trädgårdbelysning kommer att funka ihop med det ljuset. Studera även din trädgård både från ditt fönster och från gatan för att få en uppfattning om hur ljuset kommer att se ut från olika vinklar.

Hur vill du exponera?

När du kommit fram till vad du vill exponera bär du fundera på hur du vill exponera det med din utomhusbelysning. Vill du lysa upp ett visst område med spotlights, stolplyktor eller pollare? Buskar tjänar ofta att lysas upp av dolda spotlights eller ecolights. Ljuset från spotlightsen ger ett snyggt och effektfullt sken även på vintern när buskarna är nakna. Ett träd kan med fördel också lysas upp med spotlights men ibland kan en stolplyckta bredvid trädet lysa upp trädet lagom mycket och funkar dessutom som en fin prydnad. Dina fina rabatter kanske lämpar sig för små låga lyktor eller pollare som både sprider ljus och dekorerar din rabatt. Du kanske också vill lysa upp din garageinfart med snygga lyktor på båda sidorna och kanske fästa någon snygg fasadbelysning vid din ytterdörr.

Testa!

Om du tänkt investera stort i trädgårdsbelysning bör du inte springa iväg och all trädgårdsbelysning på en gång. Köp några lampor och testa hur de funkar på en viss plats, testa dem sedan på en annan plats. Om du tycker att det fungerar bra kan du köpa resterande trädgårdsbelysning, men om det inte funkar får du testa en annan variant.

I Arkiv